Järjestettiinkö Meillä on unelma -mielenosoitus veronmaksajien rahoilla?

Meillä on unelma -tapahtuma keräsi 15 000 ihmistä Helsingin keskustaan. Kuva: Tuomo Björksten/Yle Kioski​
Meillä on unelma -tapahtuma keräsi 15 000 ihmistä Helsingin keskustaan. Kuva: Tuomo Björksten/Yle Kioski​

Meillä on unelma -mielenosoitus järjestettiin tiistaina Kansalaistorilla Helsingin ydinkeskustassa. 15 000 ihmistä yhteen koonneen mielenilmauksen nopea järjestäminen herätti hämmästystä perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelässä.

Myös netin keskustelupalstoilla pohdittiin sitä, mistä rahat suurmielenosoituksen järjestämiseen haalittiin pikavauhtia. Yksi tapahtuman järjestäjistä, vapaa toimittaja Janne Flinkkilä, kommentoi mielenosoituksen kustannuksia Facebook-tilillään. 

​

Käytännössä tapahtuma järjestettiin siis talkoovoimin, kertoo Flinkkilä Kioskille. Esiintymislava, tekniikka ja äänentoisto saatiin ilmaiseksi alan yrittäjältä, catering-tarjoilut lahjoituksena ja esiintyjät mukaan korvauksetta. Lisäksi viittomakielellä räppäävä Signmark maksoi ruotsalaisen rap-artistin Adam Tenstan matkan Suomeen. 

Alun perin Flinkkilä maksoi Teosto-maksut omasta pussistaan, mutta edellisenä yönä hän oli kuitenkin saanut yllättävän sähköpostin Helsingin Kalliossa sijaitsevan Majava-baarin yrittäjältä. Tämä lupasi maksaa tapahtumassa esiintyneiden artistien esityksiin liittyvät Teosto-kustannukset, Flinkkilä sanoo. 

Poliisien erikoisjoukko oli lavan takana valmiina

Flinkkilä kertoo, että luvan saaminen mielenosoitukselle onnistui mutkattomasti tekemällä siitä ilmoituksen poliisille. Tapahtuman paisuessakin yhteistyö virkavallan kanssa oli mutkatonta, Flinkkilä iloitsee.

Mielenosoituksen järjestäjät ja poliisi arvioivat etukäteen tapahtuman rauhalliseksi. Poliisi oli kuitenkin valppaana erityisesti yhden tapahtumassa puhuneen henkilön taustalla. Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkilan puheenvuoroon varauduttiin huolellisesti.

– Poliisien joukonhallintaryhmä oli lavan takana siltä varalta jos jotakin uhkaava yleisössä alkaisi tapahtua. 

Turkkilan puheen jälkeen poliisin erikoisryhmä poistui paikalta ja mielenosoitus jatkui häiriöttä loppuun asti.

Flinkkilä naurahtaa netissä velloville "salaliittoteorioille" siitä, että tapahtumaa olisi valmisteltu peräti puolen vuoden ajan. Hän muistuttaa, että noin kymmenen hengen järjestöporukka koostui tapahtumajärjestämisen ja tuottamisen ammattilaisista, jotka osaavat hommansa. 

–  Se, kun rupeaa vaan tekemään, riittää. Ja kun on ystävällinen muille, saa itsekin ystävällistä palvelua takaisin, Flinkkilä neuvoo. 

Ja muista vielä! 

Kuka tahansa voi järjestää mielenosoituksen. Siihen ei erityistä lupaa tarvita, sillä perustuslaki takaa kaikille mahdollisuuden mielenilmaukseen. Sen sijaan mielenosoituksesta pitää tehdä ilmoitus poliisille. Ilmoituksen tekijän tulee olla vähintään 18-vuotias. Tarkempiin ohjeisiin voi tutustua täällä!