HLBTIQ, Inter ja Queer – Mitä nämä termit tarkoittavat?
Moni sateenkaarinuori karttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvaavia nimityksiä ja mieluiten jättää suuntautumisensa ja sukupuolensa kokonaan määrittelemättä, kertovat torstaina julkaistun Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulokset.
Tutkimuksen mukaan nuoret kokevat identiteetin pohjalta tehdyn ryhmittelyn itselleen vieraaksi.
Oikeus päättää, mitä sanoja itsestään käyttää, on nuorille hyvin tärkeää.
Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen tarvitaan sanoja, mutta vähemmistö-termit koetaan myös turhaa erottelua ylläpitävinä. Määrittely ei siis ole yksinkertaista edes vähemmistön edustajille, sillä monille neutraali termi ei ole sitä kaikille. Vielä vaikeampaa sanojen käyttö on, jos termit eivät ole tuttuja.
Vähemmistöön kuulumattomalle perustermistö voi olla vierasta. Ihmisen itsemäärittelyoikeuteen seksuaalisen suuntautumisen suhteen kuuluu, että hän saa määritellä itse itsensä myös muilla kuin yleisimmin käytetyillä termeillä. Siksi avaamme seksuaali - ja sukupuolivähemmistöjä kuvaavia termejä, ja sitä miten vähemmistön edustajat ne kokevat.
HLBTIQ – mitä ne kirjaimet oikein tarkoittavat?
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista ryhmistä käytetään kirjainlyhennettä HLBTIQ. Lyhennys koostuu sanoista homo, lesbo, bi, trans, inter ja queer. Homo ja lesbo aukeavat toki merkitykseltään jokaiselle, mutta loppulitania saattaa asiaan perehtymättömälle olla monimutkaisempi.
Homo ja lesbo
Homo ja lesbo ovat seksuaalista suuntautumista kuvaavia sanoja. Homoksi kutsutaan henkilöä, joka voi tuntea vetoa samaa sukupuolta kohtaan. Suomessa homo tarkoittaa useimmiten samasta sukupuolesta kiinnostunutta miestä ja lesbo samasta sukupuolesta kiinnostunutta naista.
Käytän itsestäni ihan etunimeä, mutta jos pitää luokitella, niin käytän sanaa homo. Loukkaavia sanoja on paljon, mutta yleisimmät ovat hinttari tai hintti. – Mies, 34
– Itselle ei ole merkitystä mikä sana on kyseessä. Kyse on kokonaan siitä missä merkityksessä sanaa käytetään. Eli kyllä mä välissä hintittelen itseäni, vaikka tiedän että yleisesti se koetaan voimakkaana vihasanana, sanoo 22-vuotias mies.
Homoa käytetään myös kattoterminä, joka viittaa sekä samasta sukupuolesta kiinnostuneisiin miehiin ja naisiin. Homo-sanan käyttäminen tuntuu vähemmistön edustajille olevan ongelmattomampaa kuin lesbo-sanan, jonka osa kokee vieraaksi. Monet naisista kiinnostuneet naiset käyttävätkin termiä homo myös itsestään.
Kaikki termit v*tuttaa. Varsinkin sana lesbo särähtää korvaan todella pahasti - puhumattakaan kaikenmaailman lepakoista ym. Jos tilanne vaatii, olen mieluiten homo. Uskon, että nää termit katoaa ajan kanssa. – Nainen, 27
– En tykkää lesbosta, koska se rajaa mut lokeroon, ikään kuin asiat olis tosi mustavalkoisia. Oon identiteetiltäni kyllä ihan umpilesbo ja varmasti aina naisen kanssa, mutta en halua ajatella etteikö rakkaus vois olla sukupuoleen katsomaton asia.
– En oikein käytä mitään termistöä. Haluaisin vaan olla ihminen, joka on kiinnostunut naisista. Olen muutenkin sitä mieltä että termit on ihan perseestä ja toivon että ne poistuvat ajan myötä, sanoo NRJ:n aamujuontaja Laura Haimila.
Bi
Bi on homon ja lesbon tavoin sana, jolla kuvataan seksuaalista suuntautumista. Bi on henkilö, joka voi kokea vetoa sekä miehiä että naisia kohtaan, sillä kiinnostuksen kohteen sukupuoli ei ole kiinnostusta rajaava asia.
Luokittelen itseni bi:ksi. Vaikken ole miespuolisen kanssa ollut koskaan suhteessa, niin mulla ei ole mitään sitä vastaankaan että tulevaisuudessa haluaisin. Minulle on tärkeämpi luonne kuin ulkonäkö tai sukupuoli, sanoo 18- vuotias transsukupuolinen henkilö.
Trans
Transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymässä määriteltiin. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transgenderit ja transsukupuoliset.
Transsukupuolisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta. Transsukupuolisen sukupuoli-identiteetti voi olla mies, nainen tai transsukupuolinen.
"Oikea" -termin käyttäminen on loukkaavaa. "Oikea nimi","oikea sukupuoli." Parempi on sanoa alkuperäinen, jos asiaa on edes pakko mainita. – Transmies, 26.
Transsukupuolisuus ei siis ole seksuaalinen suuntautuminen vaan sukupuolen kokemus. Transsukupuolinen henkilö voi yhtä hyvin olla homo, lesbo, bi kuin heterokin.
Aiemmin transsukupuolisisista käytettiin termiä transseksuaali, mutta tämä termi on vanhentunut, ja koetaan jopa loukkaavana.
Transgender on ihminen, jonka sukupuoli-identiteetti on yhdistelmä miestä ja naista. Transgender sijoittuu mieheyden ja naiseuden välille. Transgenderin sijaan voi käyttää myös paremmin suomalaiseen suuhun istuvaa sanaa muunsukupuolinen.
Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä kumpaankin sukupuoleen. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä miehistä että naisellista puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla.
Inter
Intersukupuolisuus on synnynnäinen tila, jossa ihmisen kehon ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti miehen tai naisen. Intersukupuolisuus on yleiskäsite, joka kattaa monta eri asiaa, kuten vaikkapa epätyypilliset ulkoiset sukuelimet.
Queer
Queer oli alkujaan haukkumasana. Homoaktivistit ottivat sanan omakseen ja sen merkitys on laajentunut viime vuosina niin, että nykyään moni käyttää sitä myös kuvaamaan identiteettiään.
Kaikki päälleliimatut määritelmät, mitkä eivät lähde henkilöstä tai parista itsestään, ovat loukkaavia. Jokainen määrittelee itse itsensä - tai on määrittelemättä. – Leena Luuri
Sana on yleisesti myös akateemisessa käytössä. Sanalla queer kyseenalaistetaan sukupuoleen ja suuntautumiseen liittyviä tiukkarajaisia normeja. Queer -nimekettä identiteetin kuvauksena käyttävätkin usein henkilöt, jotka kokevat perinteiset määritelmät liian rajoittavina.
– Mun mielestä kaikki päälleliimatut määritelmät, mitkä eivät lähde henkilöstä tai parista itsestään, ovat loukkaavia. Jokainen määrittelee itse itsensä - tai on määrittelemättä. Jos väkisin johonkin lokeroon pitäisi ahtautua, olisin queer, mutta muutoin olen Leena, hauska tutustua, sanoo Suomen ensimmäinen Miss Gay Finland Leena Luuri.
Lisää apua termiviidakkoon
LUE MYÖS: Lisää apua termiviidakkoon tarjoavat tämänkin jutun lähdemateriaalina toimineet Setan HLBTIQ-sanasto ja Setan opas toimittajille.
Historianäkökulmaa antaa Elävän arkiston kooste: Sensuurista avoimuuteen – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa.
HUOM! Tähän juttuun voit vaikuttaa. Onko määritelmissä mielestäsi korjattavaa? Miten sinä määrität itsesi? Lähetä toimittajalle rohkeasti palautetta.
Katso koko lähetys
Kioskin tv-lähetyksessä seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustajat puhuvat termeistä ja kaapista ulos tulemisesta. Vieraina NRJ:n aamujuontaja Laura Haimila, taksikuski Kassu Kivistö ja Ylioppilaslehden päätoimittaja Antti Pikkanen.
Mitä jäi lähetyksessä sanomatta?
Laura Haimila:
Video, jonka Rakel Liekki (@rakelliekki) julkaisi 29. 01ta 2015 klo 10.02 PST
Kassu Kivistö:
A video posted by Rakel Liekki (@rakelliekki) on Jan 29, 2015 at 10:05am PST
Antti Pikkanen:
Video, jonka Rakel Liekki (@rakelliekki) julkaisi 29. 01ta 2015 klo 10.11 PST