Earth Hour on vain viherpesua, eikö niin WWF?
Earth Hourin kunniaksi valoja sammutti viime vuonna WWF:n arvioiden mukaan 2 miljardia ihmistä ympäri maailmaa. Tänä vuonna suomalaisten osanottajien lista on sekin kattava: Mukana on kaupunkeja ja kuntia, museoita, kahviloita, kouluja ja suuryrityksiä.
Mutta onko tapahtumalla mitään oikeita vaikutuksia? Laitoimme WWF:n tiedottajan Kaisa Ryynäsen vastaamaan tapahtumaan kohdistuvaan kritiikkiin.
”Valojen sammuttaminen tunniksi on huono tapa vähentää sähkönkulutusta.”
– Earth Hourissa ei ole kyse sähkönkulutuksesta, eikä tämä ole sähkönsäästökampanja. Siihen tosiaan olisi paljon parempia keinoja, Ryynänen sanoo.
– Tämä on symbolinen ele, tottakai, tällä ilmaistaan huoli ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta.
”Earth Hour on vain viherpesua. Tapahtuman avulla ihminen voi esittää muille olevansa kiinnostunut ympäristöstä ja tunnin jälkeen palata taas kuluttavaan elämäänsä.”
– Tuo varmaan pitää osin paikkansa näissä nykypäivän kampanjoissa, jotka paljon pohjautuvat someen. On helppo osallistua. Meidän keinomme on tässä samalla tarjota ihmisille konkreettisia tapoja vaikuttaa, Ryynänen pohtii.
– Tänä vuonna Earth Hourissa on vahva ruokateema, ja kerromme aika kattavasti, mitä juuri siihen liittyen voi muuttaa omassa elämässään: Korvaa osa lihasta kasviksilla, valmista ja osta vain se määrää ruokaa, minkä syöt ja suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.
”Earth Hour on sähkön ja teknologian vastainen tapahtuma.”
– Ei missään nimessä! Me olemme erittäin iloisia nykyteknologiasta ja kehittyvästä teknologiasta, joka mahdollistaa ympäristön kannalta hyviä ratkaisuja. Led-valot on hyvä esimerkki! Kehittyvä teknologia mahdollistaa energiakulutuksen kannalta todella hyviä asioita, kuten vaikka asuntojen energiatehokkuuden parantaminen automatisoinnilla.
”Earth Hour ei muuta mitään. Yksittäisten ihmisten ja yritysten sijaan pitäisi keskittyä vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, maatalouteen ja teollisuuteen.”
– Pitää pyrkiä vaikuttamaan päätöksentekoon, ehdottomasti. Earth Hour on yksi keino, jolla me sitä tehdään. Viime vuonna 2 miljardia ihmistä osalistui Earth Houriin. Se on tottakai eräänlainen mandaatti, jolla me kerromme päättäjille, että ihmiset ovat oikeasti huolissaan ympäristöstä.
Pysähtyykö ilmastonmuutos sammuttamalla valot? Maailman pelastamisesta puhutaan Yle Kioskissa perjantaina 27. maaliskuuta. Klo 19:30 TV2 ja Areenassa.