Avioliittolakipingis hämmentää – Mitä oikein tapahtuu? Asiantuntijat kertovat

Sukupuolineutraali avioliittolaki, josta käytetään myös nimeä tasa-arvoinen avioliittolaki, hyväksyttiin. Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa nyt kumota lain ja aloite etenee eduskuntaan, koska se on kerännyt jo yli 50 000 nimeä. Pallottelu laista alkaa – vai alkaako?

Mitä nyt oikein tapahtuu ja missä mennään? Kaksi asiantuntijaa vastaa

Kumoutuuko jo hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolaki tai muuttaako Aito avioliitto -kansalaisaloite sen käsittelyä?

Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo hyväksytty ja presidentin allekirjoittama. Se tulee voimaan maaliskuussa 2017. Joonas Pekkanen

– Tässä nyt on ilmassa väärinkäsityksiä ja olisi syytä rauhoitella ihmisiä: Tässä ei ole mitään hätää tai hässäkkää – asiat etenevät ihan normaalisti. Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo hyväksytty ja presidentin allekirjoittama. Se tulee voimaan maaliskuussa 2017, sanoo ensin Avoin Ministeriö -organisaation projektinvetäjä Joonas Pekkanen.

Jos joku tuntee eduskunnan, ja lakialoitteiden koukerot kuin omat taskunsa, niin on hän eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen. Niin, missä nyt oikein mennään?

– Kun eduskunta hyväksyi tämän ensimmäisen kansalaisaloitteen sisältämän periaatteen ja sitä koskevan lain, antoi eduskunta hallitukselle tehtävän jatkaa lakien valmistelua, jotka ovat tarpeen jotta asia saadaan todella täytäntöön, hän sanoo.

Lyhyesti sanottuna siis tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty, mutta nyt ministeriöissä säädetään – ikään kuin synkronoidaan – muita lakeja sopivaksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

– Kyse on siis pienistä teknisistä muutoksista muihin lakeihin, jotka tuodaan rutiininomaisina esityksinä eduskunnalle. Aina kun lakeja muutetaan, se aiheuttaa muutoksia muihinkin lakeihin. Tässä ei siis ole mitään dramaattista. Itse tasa-arvoinen avioliittolakihan on edelleen tulossa voimaan maaliskuussa 2017, Joonas Pekkanen kertaa.

Näin Aito avioliitto -kansalaisaloitteesta saatettaisi äänestää

Mutta entä Aito avioliitto –kansalaisaloite. Miten se vaikuttaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja siihen liittyvien muiden lakien hiomiseen?

– Se voisi vaikuttaa ainoastaan, jos tämä vasta-aloite hyväksyttäisi eduskunnassa. Mielestäni pelkoa siihen ei ole, sillä Ylen vaalikoneen vastausten perusteella enemmistö lakivaliokunnasta ja eduskunnasta ei ole valmis purkamaan jo hyväksyttyä tasa-arvoista avioliittolakia, Pekkanen sanoo.

Näin lakivaliokunnassa istuvat vastasivat Ylen vaalikoneessa tänä keväänä. Tämän valossa enemmistö lakivaliokunnasta ei kannata lainmuutoksen peruutusta.​​
Näin lakivaliokunnassa istuvat vastasivat Ylen vaalikoneessa tänä keväänä. Tämän valossa enemmistö lakivaliokunnasta ei kannata lainmuutoksen peruutusta.​​

Lakivaliokunta – no miten se nyt tähän liittyy? Niin, Aito avioliitto –kansalaisaloitteen kohtalo on Tiitisen mukaan oikeasti lakivaliokunnan käsissä.

– Se (aloite) kiikutetaan eduskuntaan ja pannaan lähetekeskusteluun kuten muutkin sisään tulevat uudet asiat. Sitten aloite lähetetään lakivaliokuntaan, ja on siten lakivaliokunnan käsissä. Jokainen valiokunta päättää niille lähetettyjen asioiden osalta millä aikataululla edetään, jos edetään ollenkaan, Tiitinen sanoo.

Eduskunta käsittelee paljon lakialoitteita, eikä läheskään kaikki etene laiksi.

Suuri osa kansanedustaja-aloitteistahan merkitään saapuneeksi, mutta ei niille kovin mitään tehdä. Ja jos tämän kohdalla valiokunnan enemmistö on sitä mieltä, ettei ruveta valmistamaan mietintöä ja tutkimaan asiaa, joka on juuri saanut eduskunnan päätöksen, niin sitten siinä ei tapahdu mitään, eduskunnan pääsihteeri selventää.

Jos eduskunta hyväksyisi tämän (Aito avioliitto) aloitteen, niin sittenhän se voi vaikuttaa. Joonas Pekkanen.

Jos lakivaliokunnanenemmistö kuitenkin haluaisi alkaa tutkia asiaa, laatisi se mietinnön ja asia etenisi suureen saliin eduskunnan äänestettäväksi.

– Jos eduskunta hyväksyisi tämän (Aito avioliitto) aloitteen, niin sittenhän se voi vaikuttaa lakiin. Mielestäni kuitenkaan tätä ei tarvitse huolehtia: Enemmistö lakivaliokunnasta ja kansanedustajista on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla, sanoo Pekkanen.

Nykyisistä kansanedustajista 198 vastasi kysymykseen. Yksi edustaja jätti vastaamatta kysymykseen ja toinen jätti osallistumatta koko vaalikoneeseen. Heidän äänensä on laskettu tyhjiksi.​​
Nykyisistä kansanedustajista 198 vastasi kysymykseen. Yksi edustaja jätti vastaamatta kysymykseen ja toinen jätti osallistumatta koko vaalikoneeseen. Heidän äänensä on laskettu tyhjiksi.​​

Lyhyesti

  1. Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa 2014. Presidentti Sauli Niinistö vahvisti lain tämän vuoden helmikuussa.
  2. Samaa sukupuolta olevien avioliittoon liittyvä lakimuutos tulee voimaan 1.3.2017.
  3. Ministeriöissä valmistellaan nyt tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyviä muita lakeja, jotta kaikki lait ovat harmoniassa keskenään.
  4. Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa kumota tasa-arvoisen avioliittolain. Aloite on jo kerännyt yli 50 000 nimeä, joten se luovutetaan eduskunnalle ja menee lakivaliokunnan käsittelyyn. Valiokunnassa päätetään aloitteen jatkosta.
  5. Jos lakivaliokunta päättää tehdä Aito avioliitto –kansalaisaloitteesta mietinnön, etenee se eduskuntaan äänestettäväksi.