Asiantuntija arvioi sokkona puoluejohtajien lempikirjat: "Haaveileeko hän itsekin diktaattoriudesta?"

Suurimpien puolueiden puoluejohtajien lempikirjoja. Kuva: Rakel Liekki​
Suurimpien puolueiden puoluejohtajien lempikirjoja. Kuva: Rakel Liekki​

Kysyimme kahdeksan suurimman puolueen puheenjohtajilta heidän lempikirjaansa. Poliitikot eivät tienneet, että aiomme pyytää kirjallisuusasiantuntijaa arvioimaan, mitä heidän lempikirjansa kertoo heistä ihmisenä. 

Kirjallisuusasiantuntija taas ei arvioidessaan tiennyt, keiden tai edes minkä ammattiryhmän edustajien lempikirjoista oli kyse. Kirjavalintoja sokkona arvioi toimittaja, kirjailija ja kirjallisuuslehti Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen.

KESKUSTAN JUHA SIPILÄ

Rauli Partanen, Harri Paloheimo, Heikki Varis: SUOMI ÖLJYN JÄLKEEN

​

Tämän kirjan valitseva ei edes halua väittää olevansa kiinnostunut ihmisistä.

Suomi öljyn jälkeen on kattava tietokirja siitä, mitä Suomelle tapahtuu, kun öljy loppuu.

– Onpa aika erikoinen ja hyvin tekninen valinta. Tämän henkilön katsanto vaikuttaisi olevan hyvin kapea-alainen. On poimittu yksi asia, jonka kautta tarkastellaan maailmaa. Tämän kirjan lempikirjakseen valitseva ei edes halua väittää olevansa kiinnostunut ihmisistä, arvioi Hämäläinen.

KOKOOMUKSEN ALEXANDER STUBB

Nelson Mandela: PITKÄ TIE VAPAUTEEN

​

Pitkä tie vapauteen on Nobelin rauhanpalkitun Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan omaelämänkerta.

– Valinta kertoo yhteiskunnallisesta suuntauksesta: ollaan pienten puolella. Tämän kirjan lempikirjakseen valitseva ihminen haluaa parantaa maailmaa, ja haluaa valinnallaan tehdä tämän halunsa kaikkien tiettäväksi hieman naiivistikin, Hämälainen sanoo.

SDP:N ANTTI RINNE

Väinö Linna: TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA

Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla romaanitrilogia on suomalaisen kirjallisuuden klassikko.

Tällaisen valinnan tekeminen kertoo siitä, että ihminen haluaa profiloitua hyvin perinteisesti suomalaiseksi.

–  Hyvin perusvarma valinta. Tämä on kirja, jolla profiloidutaan hyvin perinteisesti suomalaiseksi. Hän kannattaa perinteisiä arvoja eikä ole kovin uudistusmielinen. Täällä pohjantähden alla on yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneen miehen valinta. Voisi hyvin olla poliitikko. Hän kannattaa miehisiä arvoja ja on enemmän yhteiskunta- kuin yksilökeskeinen, Hämäläinen arvioi.

PERUSSUOMALAISTEN TIMO SOINI

Georges Bernanos: MAALAISPAPIN PÄIVÄKIRJA

​

Maalaispapin päiväkirjaa pidetään katolilaisen Georges Bernanosin parhaana romaanina. Bernanos oli poliittiseen oikeistoon kuulunut ranskalainen kirjailija, joka taisteli ensimmäisessa maailmansodassa. 

– Usein ihminen pyrkiii valitsemaan lempikirjakseen kaikille tuttuja kirjoja. Tämä valinta kertoo henkilöstä sen, että hän uskaltaa olla oma itsensä. Hän ei pyri kirjavalinnallaan myötäilemään yleistä mielipidettä, sanoo Hämälainen.

VIHREIDEN VILLE NIINISTÖ

Jonathan Franzen: VAPAUS

​

Vapaus on yhdysvaltalaisen Jonathan Franzenin yli 600-sivuinen lukuromaani, joka kuvaa kotiäidin ja ympäristöasioista kiinnostuneen juristin rakkautta ja avioliittoa.

Hän on kiinnostunut ihmisistä enemmän kuin ideologioista tai teknologiasta.

– Tämä ihminen kertoo valinnallaan lukevansa laajemmin nykykirjallisuutta. Hänelle kirjallisuus on uppoutumista, jossa tutustutaan erilaisiin maailmoihin. Hän on kiinnostunut ihmisistä enemmän kuin ideologioista tai teknologiasta. Nykyihmisen ongelmat ja pohdinnat askarruttavat häntä, Hämäläinen arvelee.

RKP:N CARL HAGLUND

Masha Gessen: KASVOTON MIES – VLADIMIR PUTININ NOUSU VENÄJÄN VALTIAAKSI

Kasvoton mies on toimittaja, kirjailija Masha Gessenin kriittinen luotaus Putinin vallankäyttöön ja niihin keinoihin, millä hän nousi valtaan Venäjällä.

–  Kirjan valitsija on epäilemättä varsin kiinnostunut vallasta ja siitä, kuinka politiikassa menestystään! Haaveileeko hän itsekin diktaattoriudesta? No, vakavammin sanottuna kirjavalinta osoittaa voimakasta kiinnostusta aikalaispolitiikkaan ja yhteiskuntaan. Mutta että lempikirja! Eihän tällainen teos voi olla kenenkään lempikirja, Hämäläinen ihmettelee.

KRISTILLISDEMOKRAATTIEN PÄIVI RÄSÄNEN

RAAMATTU

​

Raamattu on kristinuskon pyhä kirja.

– Raamatun valitseminen kertoo uskonnollisesta arvopohjasta, vaikka ilman muuta Raamattu  on myös kaunokirjallisena teoksena hieno, postmodernistinen kirja. Raamatun lempikirjakseen valitseva on väistämättä pohdiskelija, sillä Raamattu on sisäisesti ristiriitainen teos, Hämäläinen arvioi.

VASEMMISTOLIITON PAAVO ARHINMÄKI

Victor Hugo: KURJAT

Victor Hugon klassikkoteos Kurjat (ranskaksi Les Misérables) kuvaa yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta ja viattomien kärsimystä, mutta myös uhrautumista sekä velvollisuudentuntoa. Yksi Kurjien kantavista teemoista on lähimmäisenrakkaus.

– Tässä valinnassa näkyy yhteiskunnallinen kiinnostus, korostunut halu osoittaa olevansa vähäosaisten puolella. Valintaperuste tuskin on taidenautinnon etsiminen. Taidemaultaan tällaisen kirjan valitseva henkilö on ennemmin perinteinen kuin avantgardistinen, sanoo Hämäläinen.