Arman Alizad vietti viikon pakolaisleirillä: Ihmiset eivät halunneet minnekään muualle kuin takaisin kotiin

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ja arviolta kaksi miljoonaa ihmistä on paennut. Heistä reilut puoli miljoonaa on hakenut turvaa Etelä-Sudanin naapurivaltioista, kuten Etiopiasta.

Toimittaja ja tuottaja Arman Alizad vietti viikon etiopialaisella pakolaisleirillä.

– Se oli elämän perspektiivejä uusiksi laittava. Palasin sieltä viikko sitten, joten en ole vielä pystynyt käsittelemään kaikkea mitä siellä näin. Siellä oli hyviä ja huonoja asioita.

Arman Alizad
Tämä mies menetti jalkansa aseellisessa konfliktissa.

Alizad oli Kulen pakolaisleirillä, lähellä Etelä-Sudanin rajaa. Leirillä oli noin 50 000 pakolaista. Iso osa miehistä on Alizadin mukaan edelleen taistelukentillä – tai he ovat kuolleet sinne.

– Leirillä oli paljon lapsia, sellaisia lapsia, jotka ovat joutuneet eroon vanhemmistaan. Siellä on teinityttöjä, jotka ovat nähneet silmitöntä väkivaltaa: raiskauksia, silpomista, ampumista... Siellä on nuoria teiniäitejä, haavoittuneita ihmisiä, jalkaan ammuttuja ja amputoituja raajoja.

Arman Alizad

Alizad haastatteli leirillä parikymppistä neljän lapsen äitiä. Naiselta oli amputoitu jalka. Kaiken kokemansa lisäksi hän oli vielä seksuaalisesti hyväksikäytetty.

Mutta toivoakin näkyi.

Arman Alizad
Iso osa pakolaisleirin lapsista on joutunut eroon vanhemmistaan. Plan-järjestö tekee töitä yhdistääkseen konfliktin erottamat perheet.

– Mä luulen, että toivo on oikeastaan ainoa, joka pitää ne ihmiset hengissä siellä henkisesti. Oli hienoa nähdä ihmisten sisäinen pyrkimys tasapainoon ja rauhaan ja hyvään. Kaikki eväät mitkä on, niin käytetään.

Alizadin tapaamat ihmiset eivät tiedä, pääsevätkö he koskaan kotiin tai leiriltä pois.

– Täällä kotimaassa käyty keskustelu tai nettikirjoittelu on ihan järjetöntä, kun puhutaan pakolaistulvasta ja siitä, että kaikki maailman pakolaiset haluaa Suomeen. Ne ovat täysin tietämättömyyteen ja toisen hädän ymmärtämättömyyteen pohjautuvia argumentteja.

– Yksikään sieltä leiriltä ei olisi halunnut mihinkään muualle kuin takaisin kotiin.

Arman Alizad
Kuvan poika teki Kulen pakolaisleirillä itselleen leikkiauton savesta.

Protesteista aseelliseen konfliktiin

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir syytti erottamaansa varapresidenttiä Riek Macharia vallankaappauksen yrityksestä

Eduskunnan ulkoasiain valiokunnan jäsen, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on toiminut Suomen edustajana Afrikan kriiseissä, erityisesti Sudanissa ja Somaliassa. Hän on ollut myös EU:n ja Yhdistyneiden kansakuntien edustaja Sudanin konfliktissa.

– Etelä-Sudanin humanitäärinen kriisi on parin viime vuoden aikana valtavasti pahentunut. Siviilit, joita tapasin siellä käydessäni sanoivat, että naisia ja lapsia ammuttiin kadulle. He sanoivat, että yleensä lähinnä aseissa olevat miehet ovat hyökänneet toistensa kimppuun, niin tämä sai nyt verilöylyn muotoja, jossa ihmisten etninen perusta olikin se vihan syy ja se johti myös tällaiseen ihmisten teurastamiseen, Haavisto kertoo.

Ulkoministeri Timo Soini nimitti elokuussa vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajaksi.