12 väitettä, amerikkalaisproffa vastaa: Onko politiikka oikeasti kuten House of Cardsissa?
1. Politiikka on juonittelua ja valtapeliä Yhdysvalloissa
"Totta ja nyt enemmän kuin koskaan. Politiikasta on juuri nyt tullut kilpailu, jossa voitosta taistellaan verissä päin. Kyse ei ole toimintatavasta tai lopputuloksista vaan toisen lyömisestä."
2. Presidentit haluavat jäädä historiaan isoilla hankkeilla - sellainen keksitään vaikka väkisin
"Tarua. Uskon, että presidentit toivovat heitä muistettavan hyvällä, mutta ei välttämättä hankkeisiin liittyen. Barack Obamaa olisi mielissään, jos hänet muistettaisiin historiallisesti merkittävänä presidenttinä, joka on kenties saavuttanut tärkeitä asioita. Mutta jos hänet muistettaisiin omana itsenään, niin sekin olisi ok."
3. House of Cardsin kaltaiset sarjat vieraannuttavat yhdysvaltalaisia politiikasta
"Totta, mutta syystä. House of Cards liioittelee todellisuutta, mutta se heijastaa paljon todellisuutta ja amerikkalaisten näkemyksiä politiikasta. Joten uskon, että sarja vahvistaa negatiivisia käsityksiä politiikoista, joita amerikkalaisilla on – usein hyvästä syystä."
4. Presidentin mukana Air Force Onessa matkustaa joukko luottotoimittajia
"Tarua. Tai totta. Toimittajia matkustaa presidentin kanssa Air Force Onessa. He eivät välttämättä ole toimittajia, joihin presidentti luottaa vaan tiettyjen uutisorganisaatioiden toimittajia. Joten mukana on toimittajia uutistoimituksista, suurimmista sanomalehdistä kuten The New York Times ja joukko paikallisten medioiden edustajia, jotka eivät ole presidentin itse valitsemia."
5. Yhdysvaltalainen politikointi perustuu osaksi vastustajien mustamaalaamiseen. Ilkeitä huhuja laitetaan liikkeelle tahallaan
"Joudun ikäväkseni sanomaan, että totta. On liioiteltua väittää, että se olisi amerikkalaisen politiikan perusta tai että huhut olisivat välttämättä vääriä. Vastustajan tuhoamisesta huhuja levittämällä on tullut isoksi osaksi sitä. Tavallisesti huhut eivät ole vahingoksi, jos ne eivät perustu tosiasioihin."
6. Poliitikon pitää Yhdysvalloissa olla rikas
"Tarua. Raha auttaa. Jos on rikas, se helpottaa valintaa. Välttämättä ei tarvitse olla rikas, mutta täytyy tuntea varakkaita ihmisiä. Kampanjointi on äärimmäisen kallista. Jos rahaa ei ole, niin sitä taatusti löytyy vastustajalta tai vihollisilta. On siis hyvin tärkeää joko olla itse rikas, tai tuntea rikkaita ihmisiä. Ja tämä pätee kumpaankin puolueeseen (demokraatit ja republikaanit)."
7. Ideologia on kutakuinkin kadonnut politiikasta. Päättäjät taistelevat enää oman edun saavuttamisesta
"Täyttä tarua. Ideologia, jos mikä, on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Molemmat puolueet ovat äärimmäisempiä kuin aiemmin. Esimerkiksi republikaanien tulevissa vaaleissa kyse on etupäässä ideologiasta; kuka on konservatiivisin, kärkkäin ulkopolitiikassa, sekä kaikkein entinen uskonnollisia arvoja kunnioittava. Persoonallisuus merkitsee paljon, mutta uskon, että ideologia vaikuttaa enenevässä määrin amerikkalaiseen politiikkaan. Se ei ole hyvä asia, koska kyse on lisääntyvästä ääri-ideologiasta, kompromissien tai yhteistyön sijaan."
8. Presidentillä/senaattoreilla on omia likaisen työn tekijöitä, jotka peittelevät esim. murhia (tai tosielämässä pienempiä kämmejä)
"Totta ja tarua. Murhien peittely on tarua. Mutta heillä on eräänlaisia lehdistöneuvonantajia, joita kutsutaan spin doctoreiksi. Valkoisen talon entinen lehdistöpäällikkö kuvauksen mukaan he siivoavat elefanttien jätöksen paraatin lopuksi. Heidän työtään on sotkujen selvittäminen. Mutta en usko, että tämä on mitään uutta. Olen ollut politiikan toimittaja Yhdysvalloissa 30 vuotta ja tämänkaltaisia ihmisiä on aina ollut olemassa. Mielestäni House of Cards liioitteli ajatusta murhien ja törkeiden rikosten peittelystä. Mutta jos ei nyt rikoksia, niin rikkomuksia tai väärinkäytöksiä spin doctorit peittelevät."
9. Yksittäiset liikemiehet vaikuttavat politiikan sisältöön
"Totta. Yksittäiset liikemiehet voivat vaikuttaa politiikkaan yksilöinä ja varsinkin ryhmänä. Kyseessä voi olla kauppakamari, kansallinen tuottajien liitto tai teollisuuden ala, kuten teknologiateollisuus. Varakkaat liikemiehet kuten Kochin veljekset – heitä on kaksi – voivat vaikuttaa politiikan maailmaan sijoittamalla siihen miljardeja dollareita, tai ainakin yrittää vaikuttaa."
10. Sovittelevat tyypit eivät pärjää “valtapelissä”
"Tarua. Mutta suurella varauksella. Mielestäni sovittelevien poliitikkojen on koko ajan vaikeampi menestyä. Uskon kuitenkin, että loppupelissä Washingtonissa ei tapahtuisi yhtään mitään, jos sopimuksenhierojia ei olisi. Joten muutamat saattavat yhä menestyä tuomalla vastapuolia yhteen. Harva kuitenkin haluaa tehdä näin. Joten uskon, että sovittelussa menestyvillä henkilöillä tulee jatkossa olemaan yhä enemmän valtaa, koska molemmat osapuolet ovat niin kaukana toisistaan."
11. Poliitikoilla on kaapit täynnä luurankoja, sen vuoksi täytyy koko ajan joustaa ja luvata ties mitä erilaisille etujärjestöille
"Tarua. Taas kuitenkin varauksella. Joidenkin poliitikkojen kaapeissa on luurankoja, mutta yleistyksenä tämä on liioittelua. Mielestäni luurangot ovat enemmänkin asioita, jotka ovat näkyvillä, kuten äänestyskäyttäytyminen, tai listat vaalikampanjoita rahoittaneista ihmisistä. Joten kyse on luurangoista, jotka on piilotettu näkyville, ei komeroihin."
12. Poliitikolla täytyy olla perhe. Perheetön joutuu selittämään tilannettaan jatkuvasti
"Totta, mutta ei aivan. On poliitikkoja, jotka eivät ole aviossa, eivätkä selittele tilannettaan mitenkään. Puoliso ja perhe kuitenkin helpottaa tilannetta."
Kuuntele Dunhamin koko haastattelu (12 väitettä + 2 bonuskysymystä):